BERMANTEC ALTERNATOR ONDERDELEN LEVERINGSPROGRAMMA
In het vorige artikel van BermanTec “Hoe de alternator zijn naam kreeg” hebben we twee essentiële vragen beantwoord: “wat is een alternator?” en “hoe werkt een alternator?”. Vandaag gaan we een alternator demonteren, de componenten doornemen en u (je) alles vertellen over de onderdelen die we bij BermanTec kunnen leveren.
Onderdelen van de alternator
Laten we eerst alle essentiële onderdelen van een alternator doornemen. Wij leveren alle hieronder genoemde componenten. Als u hulp nodig heeft bij het selecteren van het juiste onderdeel voor uw alternator, neem dan gerust hier contact met ons op. Met een expertise die meer dan 40 jaar omvat, kunnen we u in een mum van tijd in de goede richting wijzen.
De rotor, een roterend magnetisch veld, is het deel van de alternator dat draait. Het is een elektromechanische component. De reden waarom een alternator alleen werkt als de motor draait, is omdat de rotor de motorriem nodig heeft om hem te laten draaien. Binnen de alternator rotor draaien magneten met een zeer hoge snelheid langs koperdraden om de elektromagnetische stroom te creëren. Vind hier ons assortiment rotoren.
Weetje: de eerste rotor werd uitgevonden door de Hongaar Ányos Jedlik in 1826-1827
De stator, zoals de naam suggereert, is het statische deel van de alternator en beweegt niet, dit komt omdat hij is bevestigd aan de behuizing van de alternator. Het bestaat uit een buitenframe, stator-kern en stator-wikkeling. De rotor draait in de wikkelingen, waardoor een wisselstroom ontstaat. Vanwege de hoge spanning die in de stator wordt geïnduceerd, is deze sterk geïsoleerd. De rotor daarentegen heeft een lage isolatie.
Zoals we hebben gezien, wordt een wisselstroom geproduceerd door de stator en rotor. AC heeft echter weinig nut in een DC-systeem (zoals voertuigen), dus de alternator heeft een diodeset nodig om de AC naar DC om te zetten. Het is uitgerust met diodes en wordt geleverd in zowel een positieve als een negatieve polariteitsvariant, (die we allemaal verkopen) die allemaal verkrijgbaar zijn bij BermanTec. De outputstroom die door de rotor wordt gegenereerd, gaat door de diodeset voordat deze de batterij en andere elektrische systemen bereikt.
Weetje: de diodeset kan worden geleverd met 3, 6 of zelfs 8 diodes
De spanningsregelaar heeft twee ingangen: de veldstroomtoevoer en de stuurspanning ingang. Hij heeft 1 uitgang: de veldstroom naar de rotor. Als de accuspanning daalt, laat de regelaar meer veldstroom toe richting de rotor. Dit verhoogt de magnetische veldsterkte, waardoor de uitgangsspanning van de alternator toeneemt. Dit werkt ook omgekeerd: wanneer de accuspanning stijgt, wordt de uitgangsspanning verlaagd.
De regelaar houdt de spanning voor 12 Volt accu’s rond de 14.2 Volt en voor 24 Volt accu’s is dat 28.4 Volt. Deze spanning kan echter afwijken, afhankelijk van welke accu’s* u gebruikt.
*Vanwege de grote verscheidenheid op het gebied van accu’s ( zoals lood, nikkel-cadmium-, lithium-, natrium-zwavelaccu’s) raden wij u aan bij het begin van een project altijd overleg te plegen met uw accu specialist.
Reserveonderdelen en reparatiesets
Andere essentiële componenten, reserveonderdelen en reparatiesets van de alternator, zoals lagers, borstels, borstelhouders, diodes, ventilatoren en andere onderdelen zijn te vinden op onze website. Wij leveren een grote diversiteit aan onderdelen voor merken als Delstar, Prestolite en Bosch.
Houd ons volgende artikel in de gaten, waarin we de tekenen van een defecte of verouderde alternator bespreken.