startmotoren EN FUNCTIES

Blijf kijken!

Photo credits @Ton_Terhorst

Na ons technische bericht van februari over de alternator (klik hier om deel 1 en deel 2 te lezen), gaan we nu dieper in op startmotoren. Wat zijn precies startmotoren en wat zijn hun functies in een motor? We kijken ook naar verschillende soorten startmotoren en hoe deze worden gebruikt in verschillende industrieën.

Wat is een startmotor?

Een startmotor wordt gebruikt om een ​​motor te starten. Het heeft een vergelijkbare functie als een relais. Als je op de startknop drukt, of het contact aanzet, wordt er spanning van de accu naar de startmotor gestuurd zodat de motor kan worden geactiveerd.


Snel feit: de initiële stroom kan 5-8 keer hoger zijn dan de stroom bij normaal gebruik

Er zijn veel verschillende soorten starters zoals elektrische starters, luchtstarters en hydraulische starters. Afhankelijk van het type, de grootte en het gebruik van de motor worden verschillende starters gebruikt.
Eenvoudig gezegd, een startmotor brengt het vermogen door middel van een rondsel over op het vliegwiel van de verbrandingsmotor om het te starten en brengt – na het begin van het startproces – het rondsel terug in zijn rustpositie.

Conventionele starters met een directe overbrenging worden al vele jaren gebouwd. Hierbij wordt het rondsel in een rechte lijn over de anker as naar voren gebracht. Met behulp van de bijgevoegde startrelais, de gaffel, de veldspoelen en de draaiende beweging van het anker, wordt dit startproces mogelijk maakt. Het anker wordt aan de aandrijfzijde ondersteund door het voorste lager-schild. 


Snel feit: er zijn twee industrie standaarden: NEMA (National Electrical Manufacturer Association) en IEC (International Electrotechnical Commission)

Prestolite hand-hydraulische systemen zijn bijzonder betrouwbaar, en worden ze vaak gebruikt in veiligheids- en tijd kritische toepassingen. Hand-hydraulische systemen worden gebruikt als noodstroomvoorziening en kunnen in sommige gevallen ook als primaire motorstarter worden gebruikt. Het systeem is ideaal voor motoren die een tweede startsysteem nodig hebben, dat vaak wordt gebruikt om een ​​noodstart te initiëren. Twee van onze populaire Prestolite handhydraulische startermodellen vindt u hier: B35G8 | B50G53

Reductie startmotoren worden meestal geleverd zonder opgebouwd startrelais, het relaisgedeelte is vaak in de startmotor zelf ‘verwerkt’. De startmotoren hebben een overbrenging (koppeling) waardoor ze – hoewel lichter in gewicht – sterker zijn dan de conventionele startmotoren. Over het algemeen zijn ze een voordelig alternatief voor conventionele starters. Het tandwiel zit vaak vrij voorop de starter zonder dat er een starterkop omheen zit. Wij leveren deze starters voor voertuigen zoals de Toyota Forklift, Toyota Landcruiser, Nissan, Kubota en vele andere toepassingen.

Ons startmotor assortiment omvat meer dan 500 verschillende modellen en biedt enkele van de grootste startermerken in veel verschillende variaties. We bieden vervangende modellen, die een hoogwaardig alternatief vertegenwoordigen, evenals originele startermodellen.

Originele modellen en vervangende modellen van hoge kwaliteit: Delco, Bosch, Prestolite / Leece Neville, Nippon Denso, Mitsubishi, Mahle, Nikko, Valeo, Sawa Fuji.


Snel feit: NEMA-starters zijn ingesteld voor grootte op basis van spanning en motorvermogen.

Bij het kopen van een nieuwe starter is het belangrijk om de juiste vervanger voor uw voertuig te vinden. Neem contact met ons op om er zeker van te zijn dat u de juiste starter krijgt. Wij staan altijd klaar om u te helpen!