In ons artikel van augustus bekijken we defecte dynamo’s en hoe een defecte dynamo zich manifesteert in voertuigen. Een slecht functionerende dynamo kan ernstige gevolgen hebben voor uw motor en voertuig. Wilt u eerst meer weten over dynamo’s? Lees hier onze artikelen van februari over hoe dynamo’s werken of lees hier meer over dynamo onderdelen.

Wanneer faalt een dynamo?

Er zijn meerdere oorzaken waardoor een dynamo kan falen. Een van die redenen is de, na verloop van tijd, gebruikelijke slijtage van de onderdelen van de dynamo, zoals de lagers, de rotor, borstels en de sleepringen. Een ander belangrijk aspect zijn de dynamo-riemen. Deze riemen zijn continu in beweging wanneer de motor draait. Wanneer ze niet optimaal zijn afgesteld, kunnen ze gemakkelijk scheuren, vuil aantrekken, barsten of zelfs breken.

Om ervoor te zorgen dat uw dynamo zo lang mogelijk optimaal presteert, adviseren wij onze klanten om het volgende te doen: voor grotere dynamo’s zorgt het toevoegen van een afzuigkap ervoor dat koele, schone lucht bij de dynamo komt, waardoor de hoeveelheid vuil dat de dynamo bereikt minimaal is. Een andere veelgebruikte oplossing is het gebruik van poelies met meerdere groeven. Deze bieden een betere grip en hebben bewezen minder te slippen dan v-snaren.

Hieronder vindt u ons uitgebreide assortiment multi-groef-poelies.

Waarschuwingstekens

Flikkerende dashboardverlichting

 

Een van de allereerste tekenen dat uw dynamo onderhoud nodig heeft, is een flikkerende dashboardverlichting. Het systeem bewaakt de uitgangsspanning. Hoe meer accessoires er worden gebruikt, hoe harder de dynamo moet werken om de benodigde spanning te behouden. Als de vraag naar stroom boven of onder de vooraf ingestelde limiet komt, gaan de waarschuwingslampjes branden.

 

Koplamp problemen

 

Alle accessoires voor elektrische auto’s beginnen symptomen te vertonen wanneer uw dynamo niet meer op topniveau presteert. Bij koplampen kan dit zich op verschillende manieren manifesteren, zoals bijvoorbeeld gedimd licht of extreem fel licht.

 

Lege batterij

 

Wanneer uw voertuig niet start, kan dit wijzen op een lege batterij. Dit kan echter ook wijzen op een dynamo probleem, aangezien de batterij als condensator voor het systeem kan fungeren. Batterijen zijn niet ontworpen voor langdurig stroomverbruik, dus als uw batterij niet meer werkt, kan dit heel goed een probleem met de dynamo zijn.

Snel feit: het waarschuwingslampje van de dynamo kan verschillende vormen aannemen: batterij, "ALT", CHARGE of "GEN". Dit komt omdat in oudere voertuigen de dynamo een generator werd genoemd.

Defecte accessoires Dit kan verschillende gevolgen hebben, van koplampen tot zonnedaken tot de elektro hydraulische lift op een sneeuwploeg. Moderne auto’s hebben echter ingebouwde veiligheidssystemen die ervoor zorgen dat essentiële accessoires eerst worden gevoed, daarna de niet-essentiële, zoals de radio of stoelverwarming. Geur van verbrand rubber of draden Wanneer de dynamo te hard werkt, zal deze gemakkelijk oververhit raken en daardoor te veel vermogen door de rotor en stator duwen. Een geur van verbrand rubber kan ook wijzen op een defecte dynamo. Een slecht uitgelijnde poelie kan wrijving veroorzaken op de riemen.

Waarmee kunnen wij u helpen?

Bij BermanTec bieden we alternator onderdelen aan voor een verscheidenheid aan internationale merken, zowel originele als vervangende modellen. Onze collectie omvat Bosch, Chrysler, Delco Remy, Prestolite en Hitachi, om er maar een paar te noemen. Klik op de onderstaande links om de vervangende onderdelen te vinden die u nodig heeft.

Stators | Rotors | Lagers | Sleepringen | Borstels | Borstelhouders | Regelaar | Diodesets |