Het Prestolite handraulic start systeem

Bermantec is leverancier van het Prestolite handraulic start systeem, dat een combinatie van pneumatische en hydraulische principes gebruikt om energie op te slaan en vrij te geven voor het starten van de motor.

De essentiële onderdelen zijn verbonden door hogedrukslangen. De starteenheid wordt met een montagebeugel aan het vrije uiteinde van de motor bevestigd en de motorsteun wordt met een geschikte adapter aan de krukas bevestigd.

Het hart van de starter is de hydraulische accumulator, die aan elk uiteinde een cilinder bevat, waarin een lekvrije zuiger vrij kan schuiven. Boven de zuiger is de cilinder voorgevuld met stikstof tot een druk van ongeveer 200 bar en permanent afgesloten. Onder deze omstandigheden rust de zuiger op de basis van de cilinder.

Door de handpomp te bedienen, wordt hydraulische vloeistof uit de voorraadtank gezogen en in de accumulator onder de zuiger gepompt totdat de zuiger voldoende is bewogen om de stikstof- en vloeistofdruk te verhogen tot ongeveer 310 bar.

De starter bevat twee tegenover elkaar liggende cilinders, elk met een vergelijkbaar tandwiel. Dit tandwiel heeft aan één kant schuine tanden. Dit drijft tijdens het starten de ‘engine dog’ met passende tanden aan. Deze zit vast aan de krukas van de motor.

Twee schroeflijnvormige groeven grijpen in en verlenen voorwaartse axiale beweging aan het tandwiel om zijn aangrijping met de motorhaak te beïnvloeden, waarbij positieve aangrijping wordt gehandhaafd door de spiraalvormige tandvorm van het rondsel en tandheugels (cilindrische tandwielen).

Door de hendel van de relaisklep te bedienen, wordt hydraulische vloeistof onder hoge druk naar de tandheugels van de starteenheid geleid, waardoor het rondsel in contact komt met de motorhaak en de krukas van de motor een hoge snelheid krijgt.

Bekijk hier het volledige leveringsprogramma van handraulic starters en accessoires.